900 gr
2.00 €
Koostis: rukkijahu(nii täistera kui kroovjahu), sool 0,8%, suhkur, juuretis, linnasejahu, linaseemned, nisukliid
Rukkileib on eestlaste jaoks aastasadade vältel olnud üks olulisemaid toiduaineid. See oli igapäevane toit, mida söödi rohkesti peaaegu kõikide toitude juurde.
Rukkileiva valmistamine on suur kunst, mis vajab kogemusi nii leivavilja valimisel ja taignateol kui õige küpsetuskuumuse tagamisel leivaahjus. Esmalt õpiti valmistama leiba hapendatud tainast ja selle käigus kujunes välja leivaahi.
Rukkileib on tervislik! Esmalt muidugi seetõttu, et leib on suurepärane kiudainete allikas ja sisaldab väga vähe rasva. Kiudained täidavad hästi kõhtu, kuna seovad palju vett ning seetõttu tekitavad täiskõhutunde. Kui süüa hommikusöögiks kodusest leivast valmistatud võileib, siis püsib kõht kaua täis. Lisaks on leib hea B-grupi vitamiinide allikas ning süsivesikute ning valkude allikas. Mineraalainetest sisaldab rukkileib fosforit (P), rauda (Fe), magneesiumi (Mg)ja tsinki (Zn). Rukkileib ei tõsta ka järsult veresuhkrut, nagu seda teeb sai.