RETSEPTID

LEIVA TEGEMINE

Juuretis:

  • Paar kääru rukkileiba segada klaasi peti või keefiriga. Jätta seisma sooja kohta paariks päevaks, vahepeal segada.
  • Kui juuretis on valmis, segada juurde 1,5 l käesooja vett ja lisada nii palju rukkijahu, et tekiks  keefiri taoline segu. Sellest kogusest saab 4 leiba.
  • Segu jätta sooja kohta hapnema. Tavaliselt segan õhtul valmis ja hommikul hakkan sõtkuma. Leiva  hapusus sõltub käärimise pikkusest!

Järgmisel hommikul segada juurde:

  • 8 tl meresoola
  • 2 dl suhkrut ( parem on pruun suhkur e, fariinisuhkur )
  • Linnasejahu 1 spl. (annab sellise mõnusa aroomi ja maitse, ka tumeda värvi leivale )
  • linaseemneid paar tl.
  • Nisukliid 2 spl.
  • Siis täistera rukkijahu ja rukkikroovi

Jahu panna nii palju, et sõtkudes käe küljest lahti tuleb ja sõrmega tainast äärest keskele kokku tõmmates “vagu” aeglaselt kokku vajub. Sõtku u 10 min.
Seejärel võta rusika suurune pätsike järgmiseks leivateoks. Aseta see külmkappi karbi sisse. Juuretis seisab kapis u 2 nädalat.

Vormid soovitan eelnevalt õliga kokku määrida, siis tuleb leib paremini vormist välja. Leib kerkib u. 3-4 tundi, oleneb soojusest. Kerkimise ajal mitte tekitada tuuletõmmet!

Küpsetada 250c juures 20 min ja edasi 200c juures 50 min.
Vahepeal piserdada leibu veega, hoiab niiskust ja koorik jääb pehmem.
Kui leivad ahjust väljas, piserdada pealt veel veega ja kohe räti alla edasi küpsema.

Retseptist saab neli leiba.

SEEMNELEIB

  • Juuretis
  • 1,5 l sooja vett
  • 8 tl soola
  • 2 dl, suhkrut
  • Linnasejahu
  • Linaseemneid, nisukliisid
  • Rukkijahu
  • Rukkikroov

LIHALEIB

  • Juuretis
  • 1,5 l sooja vett
  • 8 tl soola
  • 2 dl  suhkrut
  • Linnasejahu
  • Linaseemneid
  • nisukliid
  • Rukkijahu
  • Rukkikroov
  • Pekist sinki

Meeldivat küpestamist!